ژیار

ژیار در زبان کردی یعنی تمدن

ژیار

ژیار در زبان کردی یعنی تمدن

مقبل هنرپژوه‌،جاودانه‌ شد.

                             

مقبل هنرپژوه‌، فاتح قلل هیمالیا، قهرمان ملی کوهنوردی، جاودانه‌ شد.
کوهنورد نامدار کرد "مقبل هنرپژوه" که چندی قبل بر اثر سقوط از ارتفاعات " برده‌زه‌رد" بوکان در حالت کما بسر می‌برد، صبح دیروز در بیمارستان " عارفیان" ارومیه دارفانی را وداع گفت.
مقبل قهرمان تاکنون، عنوان «جوانترین فاتح قله‌ی اورست» از تیم ملی ایران را از آن خود نموده‌ است".
مقبل یکی از یاران همیشگی کوهنورد نامدار جهان "مرحوم محمد اوراز" بود و آخرین کسی بود که بهنگام سقوط مرگبار اوراز در گاشربروم۱ در کنار یار دیرینش سقوط و وداع آخرینش را به نظاره نشست و با هم حدود 600 متر پرتاب شدند اما دست تقدیر بر آن بود که‌ مقبل را سرانجامی دگر به‌ انتظار نشیند.
جوان 24 ساله بوکانی، از سال 1377 کوهنوردی را با آرزوی بزرگ رفتن به هیمالیا آغاز کرد. او در سال 1379وارد جریانات جدی شده و در سال 1380 به عضویت تیم ملی درآمد. مقبل هنرپژوه در سال 1381 قله لوتسه را با ارتفاع 8516 متری به عنوان نخستین تجربه هیمالیانوردی صعود کرد و رکورد سنی صعود به این قله را در جهان به نام خود و کشورش به ثبت رساند.
هنرپژوه در سال 1382 در قالب تیم 12 نفره به سرپرستی اقبال افلاکی، عازم صعود قله کاشربروم شد. او در این برنامه هم طناب محمد اوراز بود که به عنوان دومین حادثه دیده، بخت زندگی مجدد را از دست نداد. به هر حال تقدیر چنین بود که یار اوراز به اوراز بپیوندد. گرچه مقبل در آن حادثه با سقوط از ار تفاع 6900 متری به ارتفاع 6300 متری نجات یافت اما تقدیر چنان بود او نه چون اوراز غریبانه و در دیار غربت بلکه در دامان وطنش ،جاودانه شد و به بلندای زندگی صعودی ابدی کرد بلندایی بیش از لوتسه ،گاشربروم و اورست .

نظرات 2 + ارسال نظر
عسل رز دوشنبه 28 آبان 1386 ساعت 13:42 http://asaleroz.blogsky.com

خدایش رحمت کند او را وتشکر از شما بخاطر وب زیبایت

انجمن دوستداران یادگارهای تاریخی ایزیرتو (کمیته معماری و هنر) با همکاری هیئت کوهنوردی شهرستان بوکان در نظر دارد، طراحی یادمان و مقبره قهرمان ملی کوهنوردی، مقبل هنرپژوه را به مسابقه بگذارد. هنرمندان، معماران، طراحان و علاقمندان شرکت کننده در این مسابقه باید به نکات زیر توجه نمایند:

- طرح مورد نظر باید دارای پیام جاودانگی قهرمان ملی باشد.

- با توجه به قرار گرفتن یادمان در بلندای کوه بردزرد و محوطه پارک جنگلی، یادمان باید در انطباق کامل با زیست محیط محوطه باشد.

- یادمان باید قابلیت ماندگاری در اقلیم سرد و مرطوب را داشته باشد و دستخوش تغییر رنگ و خوردگی نشود.

- طراحی نور و روشنایی طرح جهت دید در شب، جزء طراحی و از موارد مسابقه است.

- طرح باید از تمام جهات نمای مناسب داشته باشد و هماهنگی کامل با محیط و فضای محصور آن داشته باشد.

شرایط شرکت در مسابقه:

هر طراح می تواند به یکی از دو صورت زیر طرح خود را به دبیرخانه مسابقه ارسال نماید:

1- فایل سه بعدی و مدل سازی شده طرح به همراه پرینت رنگی نمای طرح از چهار نما و پرسپکتیو کلی طرح به همراه معرفی اجمالی خود، سوابق هنری و نحوه اجرای یادمان، به صورت تایپ شده.

2- ماکت طرح با ارتفاع حداقل 40 سانتی متر و حداکثر 80 سانتی متر به همراه معرفی اجمالی خود، سوابق هنری و نحوه اجرای یادمان به صورت تایپ شده.

جوایز:

طرح اول: 3 سکه بهار آزادی (عقد قرارداد طراحی و اجرا)

طرح دوم: 1 سکه بهار آزادی

طرح سوم: نیم سکه بهار آزادی

لازم به ذکر است که به کلیه شرکت کنندگان مسابقه، لوح تقدیر مسابقه اهدا خواهد شد.

----------------------------------------------------

زندگی نامه مقبل هنرپژوه

مقبل هنرپژوه در روز 10 تیر 1362(1983میلادی) در شهرستان بوکان از توابع استان آذربایجان غربی از پدر و مادری کرد دیده به جهان گشود. پدر بازاری بازنشسته و مادر خانه دار، دارای دو خواهر و یک برادر از خود بزرگتر است. تحصیلات ابتدایی تا پایان متوسط را در بوکان به پایان رساند.

در سال 1380 در رشته الکترونیک (فنی و حرفه ای) هنرستان شهید مفتح دیپلم گرفت و در همان سال در رشته الکترونیک دانشگاه ارومیه پذیرفته شد که بعد از 3 ترم به علت عضویت در تیم ملی و شرکت در برنامه های دو ماهه صعودها از دانشگاه اخراج گردید.

مجدداً در سال1383در رشته کارشناسی تربیت بدنی دانشگاه آزاد ارومیه پذیرفته شد و ادامه تحصیل داد. از همان دوران کودکی و نوجوانی ذوق هنری خاصی داشت، به طراحی و معرق کاری خیلی علاقمند بود و در این دو رشته چند دوره آموزشی را گذراند و کارهای زیبایی از خود ارائه داد.

در سن11 سالگی شروع به ورزشهای رزمی (تکواندو و کونگ فو) نمود. ولی چون با طبع بلند و لطیفش همخوانی نداشت، بعد از 2 سال آن را رها کرد. از کودکی به طبیعت و کوهستان علاقه وافری داشت. پس از اولین باری که به کوه رفت احساس کرد که کوهنوردی رشته ای است که می تواند نیازهای جسمی و روحی اش را ارضا کند. او عاشق دیوانه وار کوه بود و این عشق تمام سختیها را برای او به لذت تبدیل می کرد. عاشق موسیقی فولکلور بود، رنگ قرمز را بیش از هر رنگی دوست داشت و کباب دست پخت مادر را بر هر غذایی ترجیح می داد.

از سال1377در فخریکا مهاباد با گروه سامرند نقده آشنا شد که چند سالی بود به عضویت این گروه در آمده بود. کسی در این راه مشوق وی نبود، فقط عشق به طبیعت و تحریکات منفی محیط زندگی بیشترین انگیزه را در او ایجاد کرد.

در ابتدا از همان کوههای نزدیک محل زندگی از جمله برده زرد، ترغه و بیژنگ بسر شروع به فعالیت نمود. با آشنایی و تجربه بیشتر و تهیه وسایل کوهنوردی وی به قله های دیگر ایران از جمله دماوند، سبلان، علم کوه، الوند، قندیل، دنا، اشتران کوه، چهل چشمه و...صعود کرد.

وی با شرکت در کلاسهای آموزش کوهنوردی و سنگنوردی بر تجربیات خود می افزود. از سال 1379در اردوهای تیم ملی شرکت نمود و عزمش را جزم کرد که به تیم ملی راه پیدا کند. در همان سال با بزرگ کوهنورد ایران زمین و استادش محمد اوراز آشنا گردید. در سال 1380 به عضویت تیم ملی برای صعود به قله 8516 متری لوتسه در کشور نپال انتخاب گردید که در بهار 1381 موفق به فتح قله و عنوان جوانترین فاتح لوتسه در جهان را به خود اختصاص داد و مدال طلای جهان را از آن خود کرد.

در سال 1382 نیز جزء تیم ملی همراه بانوان برای صعود به اورست انتخاب شد که به علت مشکلات مالی فدراسیون، این برنامه اجرا نشد و تیم در تیرماه همان سال برای فتح قله گاشربروم 1 به ارتفاع 8068 متری عازم پاکستان گردید. که متاسفانه در زمان صعود به قله همراه محمد اوراز از ارتفاع 7900 متری به علت ریزش بهمن حدود 600 متر به پایین سقوط کردند و منجر به فوت قهرمان نامدار جهان محمد اوراز گردید و مقبل به شدت مصدوم شد. در آن سال نیز مدال طلای آسیا را از آن خود کرد.

در سال 1383 پس از بهبودی و بدست آوردن سلامتی، مجدداً در قالب تیم ملی عازم پاکستان شد برای فتح قله 7027 متری اسپانتیک که در تابستان همان سال افتخاری دیگر برای این مرز و بوم به ارمغان آورد و مدال برنز آسیا را گرفت.

در همان سال 1383 به عنوان سرپرست تیم جوانان قله آرارات در کشور ترکیه را فتح نمودند. در تابستان 1384 برای اولین بار غار کونه کوتر قلایچی در حومه بوکان را با عمق تقریبا 98 متر شناسایی نمود. در فصل پاییز همان سال با عده ای از کوهنوردان سنندجی، نقده ای و مهابادی تلاش برای گشایش مسیر بر روی دیواره 600 متری قندیل را کار کردند که این کار ناتمام ماند.

در سال 1386 در ترکیب تیم ملی اعزامی به قله برودپیک به ارتفاع 8047 متری مجدداً عازم پاکستان گردید که متاسفانه به علت تمام شدن فصل صعود و بدی شرایط آب و هوا فقط توانستند تا ارتفاع 7100 متری صعود کنند. او همچنین در شهرستانهای بوکان، مهاباد، سقز، دیواندره، پیرانشهر، اشنویه و...کلاسهای آموزش کوهنوردی و برف و یخ برای کوهنوردان تشکیل می داد. وی دارای مدرک مربیگری کوهپیمایی، برف و یخ و سنگنوردی بود. تا اینکه در 15 آبان ماه 1386 در کوه برده زرد بوکان حین انجام تمرینات سنگنوردی سقوط کرده و پس از 9 روز بسر بردن در حالت کما، در بامداد 24 آبان ماه چشم از جهان هستی فرو بست. پیکر پاک مقبل هنرپژوه بر بالای بلندای کوه برده زرد بوکان (محل سقوط) دفن گردید تا برای همیشه چراغ راهنمایی باشد برای کوهنوردانی که عاشق کوهستان، طبیعت و کوهنوردی هستند. روانش شاد و راهش پر رهرو باد.

---------------------------------------------------------------------

علاقمندان به شرکت در این مسابقه، در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر با آدرس الکترونی: izirtungo@yahoo.com و یا Izirtu_izirtu@yahoo.com و یا شماره تلفنهای 09143823154 – 04826245142 تماس حاصل فرمایند.

آدرس: استان آذربایجان غربی، شهرستان بوکان، خ استاد هیمن، ساختمان توحیدی، طبقه اول، انجمن دوستداران یادگارهای تاریخی ایزیرتو، دبیرخانه یادمان مقبل هنرپژوه.
www.izirtu.blogfa.com

انجمن دوستداران یادگارهای تاریخی ایزیرتو

کمیته هنر و معماری

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد